BLOG


Gluténmentes Bagelt sütött egyik kedves vevőnk
GLUTÉNMENTES BAGELT SÜTÖTT EGYIK KEDVES VEVŐNK

Egy kedves vevőnk, Erika nagyon finom bagelt készített a nálunk vásárolt Schar Bread Mix B liszt felhasználával. A receptet elküldte nekünk, hogy azt közzé tehessük. Fogadjátok szeretettel:

Hozzávalók:

  • 7 gramm szárított élesztő
  • 2 teáskanál cukor
  • 400 ml langyos víz
  • 450 g Schar Bread Mix B liszt
  • 1 teáskanál útifű
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál őrölt fekete bors
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál olvasztott vaj a lekenéshez
  • A főzéshez:
    • 50 g cukor
    • 2 teáskanál szódabikarbóna
    • 1 liter víz
  • Tetejére:
    • 1 db tojásfehérje
    • 1 teáskanál víz
    • ízlés szerint szezámmag
    • ízlés szerint lenmag
    • ízlés szerint mák

Elkészítés (kb.  60 perc)

  1. Az élesztőt a cukros, langyos vízben felfuttatjuk. A lisztet nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, borsot és a puha vajat, elkeverjük. A felfutott élesztőt beleöntve, puha, sima tésztává dagasztjuk.
  2. A tésztából 7 egyforma golyót formázunk, olvasztott vajjal kikent tepsire helyezzük a bucikat, tetejüket megkenjük olvasztott vajjal, konyharuhával lazán letakarjuk és fél órán át kelni hagyjuk. Ez idő alatt kb. duplájára nőnek a tésztagolyók. Közben előmelegítjük a sütőt: légkeverésen 200 °C fokra. Egy lábasban felforraljuk a vizet a cukorral és a szódabikarbónával.
  3. A duplájára kelt tésztabucik közepébe ujjunkkal lyukat fúrunk és az így kapott tésztagyűrűket egyesével 1-1 percre a meleg, de már nem lobogó cukros-szódabikarbónás vízbe tesszük. (Mindkét oldalát 1-1 percig hagytam a forró vízben) Habszedő kanállal kivesszük és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket.
  4. A tojásfehérjét elkeverjük a teáskanálnyi vízzel és megkenjük vele a gluténmentes bagelek tetejét. Meghintjük mákkal, szezámmal, lenmaggal és mehetnek is a sütőbe 15-20 perce, míg aranyszínűek és ropogósak nem lesznek.

Köszönjük a receptet Tóth Erikának!

2023. Április 17. Hétfő
Megosztás a Facebookon